Amb el nom de Cal Colomina és coneguda aquesta casa de Folquer. Fins farà prop de 50 anys fou regentada per masovers subordinats a l’heretat que té com a casa pairal “La Colomina”, masia datada l’any 1634.

L’any 1912 s’inicià la construcció de la Central Elèctrica de Capdella, quasi tota la maquinària en aquesta gran obra fou transportada en carros que forçosament passaven per davant d’aquesta casa, ja que era la carretera més accessible per poder arribar a la Pobla de Segur.

Aquesta circumstància va incrementar en gran mesura el carreteig, fent d’aquest lloc un punt estratègic a meitat del Port de Comiols, per l’obligat descans de les cavalleries. Les dos naus adossades a la casa foren estables habilitats per l’estança de cavalls i muls, al mateix temps en que les demandes dels carreters convertiren als masovers en hostalers per tal de satisfer-los en les necessitats primàries de proporcionar-los menjar i beguda en el seu llarg i fatigós trajecte.

L’Hostal continuà desprès que els carros foren destronats pel transport motoritzat. Els darrers hostalers tingueren una merescuda fama de servicial amabilitat en l’excel·lent cuinera d’inesborrable record que fou la senyora Júlia Bernaus Reig.

El pas del temps va fer que l’antic Hostal deixés de funcionar essent utilitzada la casa com a residència particular. En l’actualitat s’ha volgut retornar a la seva funció original, convertint-la en Allotjament Rural, i d’aquesta manera oferir una estança confortable i tranquil·la, tal i com era habitual anys enrere.